6. nädal - Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Selle nädala teema oli Christian Engström ja Rick Falkvinge " The Case for Copyright Reform " 2. peatükis olevate ettepanekute hindamine.


Lühidalt öeldes, on soov autoriõiguseid ning infojagamist leebemaks muuta - mittekaubanduslik jagamine ning kopeerimine legaliseerida.


Tooksin välja mõned punktid eelpool mainitu kohta:


  • Lühendada autoriõigust 70 aastalt 20 aastale. 
Olen selle väitega täiesti nõus, ning minu arvates võiks see olla isegi 10 aastale.  Autori eluiga + 70 aastat autoriõigust ning lisaks on võimalik seda ka pikendada on tõsiselt absurd. Aastateks seisma jäänud raamatutest, kogumikest jms võivad need näiteks lõpuks hävineda täielikult.

  • Tasuta mittekaubanduslik jagamine
Selle punktiga oleksin ma sama palju nõus kui mitte. Kellegiga info või faili jagamine otseühenduses ning samuti ka kellelegi luuletuse saatmine, kopeerides selle kuskilt võiks samuti nimetada kui kellegi loodu kopeerimist ning jagamist kuid see pole kummagile poolele, kelle vahel see toimub, ühelgil määral tulu toov ettevõtmine. Seega mina leian, et see võiks olla täiesti legaalne.
Teisalt jällegi kui antud punkt liiga ulatuslikult lubatud on, kaasneb seal halb mõju tarkvara ja muude mängude, programmide jagamisele, mille eest saaksid muidu arendajad oma kopika teenida. Jagamise ja jagamise vahele on vaja tõmmata range piir.




  • Registreerimine pärst viit aastat
Kui autor soovib siiski oma teoseid kaitsta, peaks selle kindalsti registreerima, ning peab olema kõigile kättesaadav. Vastasel juhul ei ole autor oma loomingu arendamisest, müümisest või turundamisest enam huvitatud.


  • Moraalsed õigused
Teiste loomingut omakasupüüdlikult müüa enda nime alt ei kuulu kindalsti eetilisse kategooriasse, see peaks olema karistatav.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

11. nädal - Arendus- ja ärimudelid

14. nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

12. nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus