8. nädal - IT proff...?

8. nädala teema keskendub IT- alasele professionaalsusele ning sellega seonduvalt kirjutan, milline oleks IT-proff Eestis aastal 2017, sealhulgas käsitlen selleks vajalikke eeldusi, omadusi ja oskuseid.

IT-proff peab olema innovaatiline ning omama head teadmistepagasit. Kuna IT-maailm ning selles leiduvad lahendused võivad tehnoloogia arenguga seonduvalt kiiresti muutuda, peab IT-proff olema võimeline kiiresti muutustega kohanema ning võimalusel pakkuma välja ka häid omapoolseid lahendusi. 2017. aastal tegutsev IT-proff ei saa jääda truuks oma teatud veendumuste ja tegutsemisviiside juurde (kui, siis ainult mingis raamistikus, aga mitte kogu protsessi vältel), kuna need võivad ajaga kiiresti ammenduda.

Eeldused
Selleks, et kvalifitseeruda IT-profiks, peab isik omama kindlasti eelnevat kogemust (pigem pikaajalist). Kogemuseks võib olla kas erinevate lahendustega töötamine, et isik omab head ettekujutlust mitmetest võimalustest ja lahendustest või teisalt just süvendatud kogemus ühe teatud valdkonna seas. IT-profil peab olema ette näidata omanäoline lahendus, midagi uudset või oma panus IT-sektorisse, iga algaja isehakkaja ei kvalifitseeru kohe profiks. Selleks kulub aega ning palju pühendumist. Tuleks märkida, et diplom või mõni paber võib isikut näidata profina või oskuslikuna, aga sellest kindlasti ei piisa. IT-proff võib olla ka iseõppinud tegija, kui ta selleks piisavad teadmised on ammutanud. Seega leian, et ülikooliharidus ei ole eelduseks, pigem on eelduseks pealehakkamine, kirg IT-sektori vastu ning sellega seonduvalt kogemus selles valdkonnas.

Omadused
IT-profi tugevaks omaduseks on kindlasti soov ning tahe sellega tegeleda. Oluline on järjepidevus ja võime juurde õppida ja areneda. IT-profi puhul ei ole määravaks näitajaks välimus või kõnepruuk, kuna vastav isik tegutseb pigem nn ekraani taga ning enda lähteandmetega. Pigem on oluliseks omaduseks just isiku sisemine motivatsioon ja keskendumisvõime. Lisaks võiks IT-profi mõttelaad olla pigem divergentne, et liikuda kaasa tehnoloogia ning erinevate lahenduste arenguga ning muutustega.

Oskused
IT-proff peab oskama näha erinevates situatsioonides lahendust. Peavad olema erialased oskused, aga kas need on ka paberil fikseeritud oskused - leian, et ei ole kuigi oluline. Oluline on ette näidata progress või teatud tööd, mille tõttu IT inimene ennast just IT-profiks kutsuda saab. Määravaks on saavutus, idee või miskit erakordset. Nö liinitööd ja üksluiset tööd tegev isik ei ole IT-proff.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

11. nädal - Arendus- ja ärimudelid

14. nädal - Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

12. nädal - Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus